Захистіть себе: гострі кишкові інфекції
17 липня 2024В Одеській області за 6 місяців 2024 року зареєстровано 2 963 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ), проти 2577 за аналогічний період минулого року – ріст на 15%. Інтенсивний показник захворюваності склав 126,6 на 100 тис. населення. Найвищий рівень захворюваності з перевищенням обласного показника зареєстровано в Ізмаїльському (інт.показник 179,5) та Одеському (155,1) районах.
Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі.
Профілактика ГКІ:
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.