Усі новини

При отруєнні грибами

Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь.

За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами в Одеській області постраждали 5 осіб, із них — 2 дітей (усі випадки були зареєстровані у жовтні). Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

Центр громадського здоров’я України нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.

Як правильно збирати гриби:

  •  перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
  •  не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
  •  будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  •  не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
  •  не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
  •  не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  •  не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.

Як правильно готувати дикорослі гриби

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:

  1. готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
  2. промийте їх і обробіть термічно;
  3. Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.

Кому не варто вживати гриби

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.

Кому слід обмежити вживання грибів:

  •  діти;
  •  вагітні;
  •  літні люди;
  •  ослаблені люди;
  •  люди з проблемами травної системи.

Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

Які ознаки отруєння грибами?

Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  •  різкий біль у животі;
  •  головний біль;
  •  підвищення температури тіла;
  •  галюцинації;
  •  холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  •  судоми;
  •  задуха;
  •  марення;
  •  зниження частоти пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні

За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:

  •  симптоми;
  •  причину отруєння;
  • що вже робили для допомоги потерпілому.

Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);
  • викликати блювання;
  •  повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

Поділитися:
Знайти