Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем
23 жовтня 2024З 20 до 26 жовтня триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем. Свинець може чинити отруйний вплив на безліч систем організму й особливо шкідливий для дітей молодшого віку та жінок репродуктивного віку.
Потрапивши в організм, свинець проникає в мозок, печінку, нирки та кістки. В організмі він накопичується в зубах та кістковій тканині.
“Безпечної” концентрації свинцю в крові не існує: навіть низький вміст свинцю в крові може спричинити у дітей зниження розумових здібностей, поведінкові розлади та труднощі у навчанні.
За даними ВООЗ у 2021 році наслідки впливу свинцю, переважно у вигляді серцево-судинних захворювань, спричинили понад 1,5 мільйона смертей у всьому світі.
На індивідуальному рівні, щоб захистити себе та своїх близьких від впливу свинцю, потрібно бути розбірливим і обізнаним споживачем. Вивчення і розуміння потенційних джерел впливу свинцю і симптомів отруєння свинцем допомагають уникнути покупки і використання продуктів з можливим вмістом свинцю.