Усі новини

Гострі кишкові інфекції – не ігноруйте симптоми

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) залишаються однією з найпоширеніших причин звернень за медичною допомогою, особливо влітку.Тепло створює ідеальні умови для розмноження збудників   у продуктах харчування, воді та на поверхнях.

Незважаючи на уявну «буденність» захворювання, наслідки можуть бути дуже серйозними — від зневоднення через втрату рідини внаслідок блювання та діареї і до гострої ниркової недостатності чи навіть інфекційно-токсичного шоку.

 

«Проблема зневоднення при кишкових інфекціях надзвичайно небезпечна, — пояснює завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Лариса Потієнко. — Особливо для дітей, літніх людей та людей з хронічними хворобами, такими як діабет. 

 

Найпоширеніші  збудники, що викликають ГКІ :

 

Ротавірус – основна причина діареї у дітей до 5 років.

Норовірус – часто викликає спалахи у школах, садочках, таборах.

Вірус  гепатиту А – передається через воду, руки, їжу.

Сальмонела –викликає захворювання при вживанні заражених сирих яєць, курятини або страв з них, молочних продуктів  

Шигела  –викликає дизентерію,  передається «брудними руками» або забрудненою збудником  їжею.

Кампілобактерія – стає причиною бактеріальних гастроентеритів, що часто виникають після споживання недовареного м’яса, особливо курятини.

Ешерихія  – кишкова паличка, небезпечна для новонароджених  (може викликати менінгіт) .

 

Як розпізнати ГКІ?

Симптоми з’являються раптово:діарея, нудота, блювання,підвищена температура тіла,біль у животі, головний біль,млявість, запаморочення, втрата апетиту.

 

Як відбувається зараження?

Вживання немитих овочів, фруктів, некип’яченої води.

Купання у забруднених водоймах (заковтування води)

Нехтування гігієною рук.

Контакт із хворими людьми

Бережіть себе, дотримуйтеся гігієни, обирайте якісну їжу і воду  – здоров’я починається з простих речей!

Поділитися:
Знайти