Гострі кишкові інфекції – не ігноруйте симптоми
16 червня 2025Гострі кишкові інфекції (ГКІ) залишаються однією з найпоширеніших причин звернень за медичною допомогою, особливо влітку.Тепло створює ідеальні умови для розмноження збудників у продуктах харчування, воді та на поверхнях.
Незважаючи на уявну «буденність» захворювання, наслідки можуть бути дуже серйозними — від зневоднення через втрату рідини внаслідок блювання та діареї і до гострої ниркової недостатності чи навіть інфекційно-токсичного шоку.
«Проблема зневоднення при кишкових інфекціях надзвичайно небезпечна, — пояснює завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Лариса Потієнко. — Особливо для дітей, літніх людей та людей з хронічними хворобами, такими як діабет.
Найпоширеніші збудники, що викликають ГКІ :
Ротавірус – основна причина діареї у дітей до 5 років.
Норовірус – часто викликає спалахи у школах, садочках, таборах.
Вірус гепатиту А – передається через воду, руки, їжу.
Сальмонела –викликає захворювання при вживанні заражених сирих яєць, курятини або страв з них, молочних продуктів
Шигела –викликає дизентерію, передається «брудними руками» або забрудненою збудником їжею.
Кампілобактерія – стає причиною бактеріальних гастроентеритів, що часто виникають після споживання недовареного м’яса, особливо курятини.
Ешерихія – кишкова паличка, небезпечна для новонароджених (може викликати менінгіт) .
Як розпізнати ГКІ?
Симптоми з’являються раптово:діарея, нудота, блювання,підвищена температура тіла,біль у животі, головний біль,млявість, запаморочення, втрата апетиту.
Як відбувається зараження?
Вживання немитих овочів, фруктів, некип’яченої води.
Купання у забруднених водоймах (заковтування води)
Нехтування гігієною рук.
Контакт із хворими людьми
Бережіть себе, дотримуйтеся гігієни, обирайте якісну їжу і воду – здоров’я починається з простих речей!