Безпечне харчування влітку: як запобігти отруєнням та чому важливо впроваджувати систему НАССР
8 липня 2025🥵 Поєднання високих температур та порушення санітарно-гігієнічних вимог створюють сприятливі умови для спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ).
Основною причиною харчових отруєнь є елементарне недотримання:
- правил особистої гігієни,
- технології приготування страв,
- умов і термінів зберігання сировини та готової їжі,
- а також вживання продуктів, забруднених збудниками хвороб.
✔️ Харчові отруєння — це гострі (іноді хронічні) неконтагіозні захворювання, які виникають після вживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів або накопичення токсинів (мікробного чи немікробного походження) до патогенної дози. Також до харчових отруєнь належать випадки, спричинені вживанням отруйних рослин чи тканин тварин.
Серед найпоширеніших — ботулізм та отруєння грибами.
Поширенню збудників сприяють:
- порушення технології приготування страв,
- недотримання гігієнічних вимог до зберігання продуктів,
- недотримання правил особистої гігієни працівниками харчової галузі.
📍 @Вінницький обласний ЦКПХ повідомляє про масове харчове отруєння у Вінницькій області. Постраждали 29 осіб, з них 10 — діти. Усі пацієнти перебувають у стані середньої тяжкості. Ймовірна причина — вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування.
Попередньо встановлено, що продукти були без маркування і, ймовірно, виготовлені в кустарних умовах. Розслідування триває.
В Одеській області ситуація контрольована. На щастя випадків харчових отруєнь не реєструвались.
✅Рекомендуємо, для зниження ризиків харчових отруєнь і збереження репутації впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів на підприємстві — НАССР.
💡 Система НАССР допомагає:
- виробляти безпечну продукцію,
- зменшити ризики отруєнь,
- підвищити довіру споживачів і зміцнити репутацію виробника.
Важливо!
В Україні впровадження НАССР є обов’язковим для всіх операторів ринку харчових продуктів з 2019 року https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр#Text
Цікаво?
Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб допоможемо здійснити регулярний відомчий лабораторний контроль відповідно до вимог системи HACCP, а саме:
- дослідження змивів з обладнання та поверхонь
- проби готової продукції
- контроль водопровідної води
Ви можете звернутися до обласного або районного ЦКПХ, скориставшись формою запиту, розміщеною на офіційному сайті – https://od.cdc.gov.ua/contacts/
Допоможемо зробити ваші продукти безпечними, контрольованими та відповідальними перед споживачами.