Щодо поширеності споживання алкогольних напоїв серед чоловічого населення Одеської області

Дмитро Бондаренко

генеральний директор,

Тетяна Дорошенко

заступник генерального директора,

Юлія Максименко

в.о.завідувачки відділення промоції здоров’я, лікар відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб

Державної установи “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, м. Одеса

 

Вступ. Алкоголь це токсична речовина, яка змінює роботу мозку, поведінку і впливає на психіку та фізичний стан. На сьогодні вже доказано, що споживання алкогольних напоїв (далі – АН) асоційовано з більш ніж 200 захворюваннями, травмами та іншими порушеннями. Алкоголь підвищує ризик розвитку таких неінфекційних захворювань, як хвороби печінки, серця, а також психічні та поведінкові стани, такі як депресія, тривожність та розлади, пов’язані із вживанням АН. Алкоголь є визнаним канцерогеном, що підвищує ризик розвитку кількох видів раку, включаючи рак молочної залози, печінки, голови та шиї, рак стравоходу та колоректальний рак. АН містять етанол – психоактивну токсичну речовину, здатну викликати залежність. За даними вчених, найбільшу шкоду здоров’ю алкоголь завдає при епізодичному або регулярному зловживанні. 

Незважаючи на усвідомлення цієї проблеми, вживання АН, аби краще почуватися в разі напруження, стресу і труднощів, – поширена в Україні та у світі практика. За даними дослідження STEPS (2019) в Україні рівні та частота споживання АН доволі високі. 

Мета дослідження – вивчення поширеності споживання АН серед чоловічого населення Одеської області. 

Методи дослідження. Дослідження проводилось з вересня 2023 року по грудень 2024 року шляхом анонімного онлайн-опитування з використанням спеціально розроблених анкет. Кожному респонденту задавалися питання щодо статі, дати народження, статусу населеного пункту (місто, село), де він проживає та кількості стандартних доз алкоголю (далі – СДА), яку він зазвичай вживає в типовий день споживання АН. Одна СДА – порція спиртного, яка містить у собі 10 г етилового спирту.

Об’єкт дослідження – чоловіче населення Одеської області віком від 10 до 59 років (10-14 років – 161 особа, 15-17 років – 121 особа, 18-59 років – 75 осіб). Всього пройшли онлайн-опитування 357 осіб, з них 198 – жителі міст (далі – ЖМ), 159 – жителі сільської місцевості (далі – ЖСМ). 

Обробку та аналіз матеріалів проводили за допомогою математичних методів статистики.

Результати. Дослідження показало, що тільки кожен двадцятий опитаний відповів, що ніколи не вживав АН (6,16±1,27%). Слід зазначити, що найменша кількість чоловіків, які споживають АН, були підліткового віку (85,95±3,16%). Проти 98,76±0,87% хлопчиків 10-14 років (t=3,91, р<0,05) та 96,00±2,26% чоловіків працездатного віку (t=2,59, р<0,05). 

На питання «Скільки порцій спиртного (стандартних доз) Ви випиваєте в типовий день, коли вживаєте алкоголь?» три чверті від загальної кількості опитаних відповіли «1 або 2 стандартні дози» (73,67±2,33%). Найбільш характерною ця відповідь була для хлопчиків 10-14 років – кожні чотири з опитаних п’яти (83,85±2,90%), в той час як серед підлітків (66,12±4,30%; t=3,42, р<0,05) та чоловіків працездатного віку (64,00±5,54%; t=3,17, р<0,05) – кожні двоє з трьох опитаних. Достовірних відмінностей в залежності від статусу населеного пункту виявлено не було.

Рис.1.Взаємозв’язок між статтю, віком респондентів та кількістю СДА вживаємих за один типовий день споживання АН

Кожен десятий опитаний зазвичай вживає від 3 до 6 СДА (11,20±1,67%). Більшість – чоловіки працездатного віку (29,33±5,26% ), проти 4,97±1,71% хлопчиків 10-14 років (t=4,41, р<0,05) та 8,26±2,50% підлітків (t=3,62, р<0,05). Порівняння даних опитування в залежності від статусу населеного пункту виявило, що в сільській місцевості достовірно більше хлопчиків 10-14 років споживають від 3 до 6 СДА за один типовий день споживання (7,78±2,82% проти 1,41±1,40% ЖМ; t=2,02, р<0,05).

Майже кожен десятий опитаний відповів, що в типовий день споживання АН вживає більше 6 СДА (8,96±1,51% опитаних). Достовірних відмінностей в залежності від віку та статусу населеного пункту, де проживає опитаний, виявлено не було. Однак, спостерігається тенденція більшої поширеності шкідливого споживання АН серед дітей та підлітків (хлопчики 10-14років – 11,18±2,48%; підлітки – 13,22±3,08%; чоловіки працездатного віку – 8,00±3,13%). Серед чоловіків працездатного віку, ЖСМ, споживачів понад 6 СДА за один типовий день споживання АН виявлено не було.

Висновки: 

  1. Тільки кожен двадцятий опитаний чоловік, житель Одеської області, ніколи не вживав АН. Достовірно більше споживачів АН серед хлопчиків 10-14 років та чоловіків працездатного віку у порівнянні з підлітковим віком. 
  2. Три чверті від загальної кількості опитаних вживали за типовий день споживання АН 1-2 СДА. Достовірно більш характерна зазначена доза споживання для хлопчиків віком 10-14 років.
  3. 3-6 СДА зазвичай споживає кожен десятий опитаний. Більшість – чоловіки працездатного віку.
  4. Достовірно більше споживають 3-6 СДА за один епізод вживання хлопчики, ЖСМ, у порівнянні з хлопчиками 10-14 років, ЖМ.
  5. Кожен десятий опитаний відповів, що в типовий день споживання АН може вжити більше 6 СДА.
  6. Спостерігається тенденція більшої поширеності шкідливого споживання АН (більше 6 СДА) серед дітей та підлітків у порівнянні з чоловіками працездатного віку.
Знайти